Tarinatupa

Tälle sivulle voitte kirjoittaa tarinoita, ajankohtaisia tapahtumia, muisteluja, runoja ja vaikka hyviä vitsejä. Voitte myös lähettää valokuvia toistenkin ihasteltaviksi. Kirjoitukset voivat olla myös nimimerkillä. Lähettäkää julkaistavaksi toivomanne aineisto sähköpostilla ylläpitäjälle, (pyharanta@gmail.com)
******************************************************************************************

Eläkepäivät

Kuljin kesät, kuljin talvet
vuodet toistaan seuranneet.
Siitä jääneet monet arvet
iltaa kohden harvenneet.
Askel nousee hitaanlailla
väsymystä ennustaa,
kohta olen unten mailla
illan suussa levon saan.

Huominen on päivä uusi
ei entinen se ollutkaan.
Huojun kuin vanha kuusi
vanhuusko mua huojuttaa.
Pillereitä poskeen heitän
uskon voimain palaavan.
Puuron aamukseni keitän
vatsanpohjaa halaavan. 

Nyt on tulleet pitkät illat
vaivat toistaan koettelee.
Jääköön kokoukset, killat
nuoremmat siell ’ohjailee.
Vaikk’ vapaana saan olla,
niin hyvältä ei tunnukaan,
vanhana ei leikkaa polla
huomistaan ei tunnekaan.

17.8.2020
Salme Kuusela

 

Eläkeliiton ja Jyväskylän yhdistyksen juhlavuosi

Kuluva vuosi on eläkeliittolaisittain juhlavuosi. Helmikuussa tuli täyteen 50 vuotta Eläkeliiton perustamisesta Suomeen. Asiaa juhlittiin näyttävästi Helsingissä ja erilaisia tapahtumia juhlavuoden nimissä vietetään pitkin vuotta.

Historian tietoja selatessa käy ilmi, että Eläkeläiset ja Eläkkeensaajat, vasemmistolaiset eläkeläiset olivat rekisteröiotyneet omiksi virallisiksi järjestöikseen jo kymmenkunta vuotta aikaisemmin. Yhtenä näkyvänä osana poliittista järjestelmää ne toimivat silloin ja toimivat edelleen, samoin kuin myöhemmin perustettu Kansalliset seniorit. Järjestöt olivat silloin myös jönkinasteisen valtion tuen piirissä.

Keskustan piirissä heräsi Alkiolainen ajatus maaseutuväestön eläkeläisten etujen ajajamisesta 1960-luvun loppupuolella. Näkyvimpänä asian eteenpäin viejinä olivat silloin sosiaaliministeri Katri Helena Eskelinen ja eduskunnan silloinen puhemies V J Sukselainen. Sukselaisen esityksestä nimeksi päätettiin Eläkeliitto. Rekisteröityminen tapahtui helmikuussa 1970.

Jyväskylän yhdistys perustettiin kuten tiedämme marraskuun 28 päivänä samana vuonna. Viitisentoista yhdistystä oli maahan perustettu ennen Jyväskylän yhdistyksen perustamista. Yhdistyksemme perustajat ja ensimmäiset jäsenet olivat lähinnä maaseudulta kaupunkiin muuttaneita henkilöitä, joilla oli lähtökohtaisesti sama ammatti- ja aatepohja.
Myöhemmin on Eläkeliitto julistautunut puolueettomaksi järjestöksi, mutta Alkiolainen ja keskustalainen periaate on luonnollinen perusta aatemaailmalle Eläkeliitossa edelleen.

Jyvääskylän yhdistyksessä noudatamme tätä samaa liiton omaksumaa periaatetta: Keskustalaiset juuremme tunnustamme, mutta toiminnassamme se ei ole mitenkään näkyvässä roolissa.

Tästä neutraalista periaatteesta johtuen, muihin edellä mainittuihin eläkejärjestöihin verraten, toimintaamme on kaikkien ollut helppo tulla. Eläkeliitto on se sateenvarjo, jonka alla ja nimissä on hyvä toimia. Ilman periaatteita ja nimettömänä laumana jäsenemme eivät tuntisi kuuluvän mihinkään suurempaan järjestöön. Siksi sillä ei olisi tulevaisuutta valtakunnallisesti, eikä paikallisesti.

Juuret ja periaatteet tunnustaen Jyväskylän yhdistys elää ja voi hyvin edelleenkin.

Matti Syrjälä

 

******************************************************************************************